Sekitar program ‘Deep Rooted Tree’ 2012

9 May

Pada 6 Mei yang lalu, IKRAM Wales dan South West dengan kerjasama Cardiff Nusantara Network (CNN) dan Cardiff Keluarga (CK)  telah menganjurkan sebuah program bertajuk ‘Deep Rooted Tree’ dengan penampilan utama Saudari Aliyyah Mohammad Khuzaini (Bristol) dan Saudari Wardina Safiyyah Fadlullah yang diterbangkan khas dari Malaysia. Kehadiran peserta amat menggalakkan iaitu seramai 150 orang.

Program ini bertemakan surah Ibrahim ayat 24-27 mengenai ‘kalimah yang baik seperti batang pohon yang baik; akar tunjangnya teguh dan cabang pucuknya menjulang ke langit’ sebagai analogi peribadi muslim dan mukmin yang teguh akidahnya sehingga mampu dicampak ke dalam masyarakat dan tidak terpengaruh dengan unsur-unsur bukan Islam.

Program dimulakan pada jam 4 petang dengan perkongsian delegasi iLubnan; Aliyyah Mohammad Khuzaini mengenai 5 pelajaran yang boleh diambil dari kunjungan Team iLubnan 2012 ke Lubnan pada April lalu untuk menyingkap keadaan pelarian Palestin di sana. Slot ini bertujuan untuk menimbulkan perasaan peduli ummah dalam kalangan hadirin dan menyeru untuk menyumbang dalam apa sahaja cara demi saudara sesama Islam kita.

Sebelum sesi kedua dimulakan, Saudara Hanif Noor Izan memperkenalkan IKRAM UKE kepada para hadirin. Kemudian majlis diteruskan dengan sesi kedua yang  bermula pada jam 5.30 petang menampilkan Wardina Safiyyah sebagai penceramah utama – bercakap mengenai bagaimana menjadi ‘pohon yang teguh’ itu di samping selitan kisah hidup beliau dan pengalaman  ke Jerusalem baru-baru ini.

Program tamat pada jam 8 malam dan disudahi dengan sesi fotografi bersama Wardina Safiyyah.

Jazakumullahkhayr katheera kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.

Berikut merupakan video dan gambar-gambar (klik untuk paparan yang lebih besar) di sekitar program:

Sesi 1

Sesi 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: